22
ноябрь
2021
ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ - ҮЗДІК БІЛІМ АРҚАУЫ!
Тамақтану – адам ағзасы үшін аса маңызды қажеттілік. Біздің денсаулығымыз көбінесе қалай тамақтануымызға байланысты. Адам күш-қуат жұмсайды, соны қалпына келтіру үшін дұрыс тамақтану керек. Дұрыс тамақтану – денсаулық негізі. Өткен кезеңнің данышпан адамдары «Біз тамақтану үшін өмір сүрмейміз, өмір сүру үшін тамақтанамыз» деген. Дұрыс тамақтану дегеніміз бұл аз-аздан әр-түрлі тамақтарды қабылдау. Ағза үшін жұмыс атқарады, сондықтан уақытылы тамақтануды талап етеді. Ағзада қоректік заттар қарапайым заттарға ыдырайды да, қуат бөліп шығарады.
Салауатты тамақтану - халық денсаулығын, балалардың дұрыс өсуі мен дамуын қамтамасыз ететін , физикалық және ақыл –ойдың дұрыс дамуын , жұмысқа қабілеттілікті нығайтатын, алиментарлық аурулардың алдын алу, әлеуметтік – экономикалық дамуды , ұлттық қауіпсіздігін анықтайтын бірден-бір және басты факторлары болып табылады.
Тамақтану сауаттылығының бес негізі бар:
1)Тамақ құрамында негізгі қоректік заттардың болуы (белок, май, көмірсу);
2)Тамақ рационында қосымша заттардың болуы (витаминдер, микроэлементтер);
3)Тамақ нәрлігі адам жасына, денсаулық күйіне, табиғат климатына байланысты;
4)Тәулік бойынша тамақтану тәртібінің мөлшерін сақтау;
5)Тамақтанудыңсанитарлық – гигиеналық нормаға сай болуы.
Мектептегі тамақтандыру
Тамақтандыруды ұйымдастыру
Бала денсаулығын, оның дене және ақыл-ой дамуын анықтайтын бағыттардың бірі өскелең ұрпақты сапалы тамақтандыруды ұйымдастыру болып табылады. Дұрыс ұйымдастырылған тамақтандыру оқушылардың денсаулығын сақтауға көмектесетіні сөзсіз.
Салауатты тамақтану - халық денсаулығын, балалардың дұрыс өсуі мен дамуын қамтамасыз ететін , физикалық және ақыл –ойдың дұрыс дамуын , жұмысқа қабілеттілікті нығайтатын, алиментарлық аурулардың алдын алу, әлеуметтік – экономикалық дамуды , ұлттық қауіпсіздігін анықтайтын бірден-бір және басты факторлары болып табылады.
Тамақтану сауаттылығының бес негізі бар:
1)Тамақ құрамында негізгі қоректік заттардың болуы (белок, май, көмірсу);
2)Тамақ рационында қосымша заттардың болуы (витаминдер, микроэлементтер);
3)Тамақ нәрлігі адам жасына, денсаулық күйіне, табиғат климатына байланысты;
4)Тәулік бойынша тамақтану тәртібінің мөлшерін сақтау;
5)Тамақтанудыңсанитарлық – гигиеналық нормаға сай болуы.
Мектептегі тамақтандыру
Тамақтандыруды ұйымдастыру
Бала денсаулығын, оның дене және ақыл-ой дамуын анықтайтын бағыттардың бірі өскелең ұрпақты сапалы тамақтандыруды ұйымдастыру болып табылады. Дұрыс ұйымдастырылған тамақтандыру оқушылардың денсаулығын сақтауға көмектесетіні сөзсіз.