16
апрель
2022
"Газдалған және энергетикалық сусындар, алкоголь және темекі өнімінің зияны"
Мектептің медициналық қызметкерлері Х. Бабатова мен К. Джазбакованың тарапынан 8 және 10 сыныптар «Газдалған және энергетикалық сусындар, алкоголь және темекі өнімінің зияны» тақырыптарында түсындірме жұмыстарын жүргізді .
Мақсаты: жас желектей өсіп келе жатқан жас жеткіншектеріміздің санасына, энергетикалық сусындардың зияны мен қауіптілігін түсіндіру. Одан аулақ болу жақтарын оқушыларға салауатты өмір салтын сақтаудың қажеттілігін, зиянды заттардың зардаптарын білуге, жат әдеттерден аулақ болуға үйрету.
Газдалған сусындар құрамында құрамында газдалған су, тәттілендіргіш және табиғи немесе жасанды хош иістендіргіштер бар сусындар. Тәттілендіргіш қант, жоғары фруктозалы жүгері сиропы, жеміс шырыны, қант алмастырғыштар (диеталық сусындар жағдайында) немесе олардың кейбір үйлесімі болуы мүмкін. Британдық зерттеушілер артық салмақ немесе семіздік бар балаларда тек 100 мл (жарты стакан) алкогольсіз сусынның осы түрін тұтыну қант диабетін көрсететін көрсеткіштердің жоғарылауымен, тіпті қан қысымы мен олардың белдік шеңберін өлшеуімен байланысты екенін анықтады. Егер сіз ауыз қуысының оңтайлы жағдайын сақтағыңыз келсе, мен оны тұтынудан аулақ болуға кеңес беремін, өйткені бұл алкогольсіз сусындардың құрамында көп мөлшерде болатын бірнеше ингредиенттер (мысалы, тазартылған қант, фосфор қышқылы және лимон қышқылы) тіс қуысының дамуына және тіс эмальының тозуына үлкен үлес қосады.
Тіс кариесі тамақ өнімдерін ашытудан қышқыл өнімдердің әсерінен пайда болатын тістерді колонизациялау және минералдандыру арқылы пайда болатынын ұмытпаңыз, тиісті гигиена, әсіресе ауыз қуысында болатын бактериялар қоздыратын көмірсулар арқылы жойылмайды.
Балалар мен жасөспірімдерде тіс эмальының құрылымы жетілу процесінде әлі де толық емес және үнемі тамақ қалдықтарынан немесе осы сусындардағы қышқылдардан пайда болатын осы агенттердің шабуылына ұшырауы мүмкін. Түсінікті болу үшін, сода рН-ы тістің қатты тіндерінің минералдануына тікелей әсер етеді.
Мақсаты: жас желектей өсіп келе жатқан жас жеткіншектеріміздің санасына, энергетикалық сусындардың зияны мен қауіптілігін түсіндіру. Одан аулақ болу жақтарын оқушыларға салауатты өмір салтын сақтаудың қажеттілігін, зиянды заттардың зардаптарын білуге, жат әдеттерден аулақ болуға үйрету.
Газдалған сусындар құрамында құрамында газдалған су, тәттілендіргіш және табиғи немесе жасанды хош иістендіргіштер бар сусындар. Тәттілендіргіш қант, жоғары фруктозалы жүгері сиропы, жеміс шырыны, қант алмастырғыштар (диеталық сусындар жағдайында) немесе олардың кейбір үйлесімі болуы мүмкін. Британдық зерттеушілер артық салмақ немесе семіздік бар балаларда тек 100 мл (жарты стакан) алкогольсіз сусынның осы түрін тұтыну қант диабетін көрсететін көрсеткіштердің жоғарылауымен, тіпті қан қысымы мен олардың белдік шеңберін өлшеуімен байланысты екенін анықтады. Егер сіз ауыз қуысының оңтайлы жағдайын сақтағыңыз келсе, мен оны тұтынудан аулақ болуға кеңес беремін, өйткені бұл алкогольсіз сусындардың құрамында көп мөлшерде болатын бірнеше ингредиенттер (мысалы, тазартылған қант, фосфор қышқылы және лимон қышқылы) тіс қуысының дамуына және тіс эмальының тозуына үлкен үлес қосады.
Тіс кариесі тамақ өнімдерін ашытудан қышқыл өнімдердің әсерінен пайда болатын тістерді колонизациялау және минералдандыру арқылы пайда болатынын ұмытпаңыз, тиісті гигиена, әсіресе ауыз қуысында болатын бактериялар қоздыратын көмірсулар арқылы жойылмайды.
Балалар мен жасөспірімдерде тіс эмальының құрылымы жетілу процесінде әлі де толық емес және үнемі тамақ қалдықтарынан немесе осы сусындардағы қышқылдардан пайда болатын осы агенттердің шабуылына ұшырауы мүмкін. Түсінікті болу үшін, сода рН-ы тістің қатты тіндерінің минералдануына тікелей әсер етеді.